zaterdag 23 mei 2015

90% fraude via ZIN (Zorg In Natura)

Tja laat ik de titel nou heel bewust zo neergeschreven hebben zodat die op verschillende manieren opgepakt kan worden. Om erachter te komen hoe ik de titel bedoel zul je dus echt een stukje verder moeten lezen. Er hebben mij iets te veel mensen hun mond vol met fraude-framing. Hierbij wordt vaak gedaan alsof PGB de grootste veroorzaker is van de fraude in de zorg en daarom dus drastisch aangepakt moet worden. Het resultaat hiervan is dat mensen met een PGB zoveel shit over zich heen krijgen die ze werkelijkwaar niet verdienen.

Binnen de zorg wordt flink wat geld uitgetrokken om het PGB te financieren en dat is mooi. De PGB financiering is echter maar een fractie van de totale zorgfinanciering. De financieringsstroom verbonden aan de zorg via ZIN (zorg in natura) is vele malen groter dan de financieringsstroom van het PGB. Maar hoeveel er voor welke regeling precies wordt uitgegeven is niet waar het in dit blog om gaat.

Waar gaat het dan wel om? Heel eenvoudig eigenlijk. Het gaat om het totale fraudebedrag binnen de zorg en hoe de verdeling tussen ZIN en PGB daarin is. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het totale fraude bedrag binnen de zorg 178 miljoen Euro is, 11 miljoen Euro van dit fraudebedrag komt uit de financieringsstroom mbt tot de PGB. Dit betekend dus dat maar liefst 167 miljoen Euro voor rekening komt van ZIN.

Kort gezegd houd dit dus in dat ruim 90% van de fraude binnen de zorg veroorzaakt wordt door ZIN. Toch wordt ondanks dit hoge percentage ZIN zowel in de politieke arena, de reguliere media maar ook op social media niet zo hard aangepakt als fraude via PGB. Ik hoop dat niemand het mij kwalijk neemt dat ik dit behoorlijk krom vindt, zo krom zelfs dat het verschil in aanpak niet eens recht te praten is.

Fraude in ZIN we weten allemaal dat het gebeurt, toch kiezen veel mensen er vaak voor om juist bij fraude via ZIN hun mond dicht te houden. Het is vaak lastig om aan te tonen voor een patiƫnt dat er sprake van fraude is bij een ZIN instelling dit oa omdat je geen inzicht in de declaraties hebt plus dat de mensen die de fraude binnen ZIN plegen dermate goed op de hoogte zijn van hoe het systeem werkt dat men hier heel slim en geslepen mee te werk kan gaan wat het opsporen bemoeilijkt. Daar komt bij dat het vechten tegen een instelling/organisatie moeilijk is. Ze hebben vaak macht, tijd en geld genoeg om zaken tot in lengte van dagen te rekken.

Dit blog is geen blog die bedoelt is om te zeggen knijp maar een oogje dicht als het om fraude gaat. In tegendeel zelfs pak fraude keihard aan maar ga niet met twee maten meten en stop met framen en ga ook fraude binnen ZIN maar eens flink aanpakken. Al betwijfel ik of dat zal gebeuren want dan gaan er denk ik flink wat koppen rollen en zal er een hoop viezigheid naar boven komen die het daglicht niet zal kunnen verdragen...daarbij houden slagers er niet van om in hun eigen vlees te moeten snijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten